Zodra de temperaturen stijgen, zijn er enkele ongewenste gasten die mogelijk hun weg naar uw huis weten te vinden: clustervliegen of klustervliegen. Deze insecten kunnen een plaag vormen en overlast veroorzaken in de herfst als ze gaan overwinteren en in de lente als ze weer wakker worden. Hoe kunt u clustervliegen bestrijden?
Clustervliegen (Pollenia rudis), ook bekend als klustervliegen, zijn vliegen die behoren tot de familie Calliphoridae (bromvliegen). Ze zijn groter dan de gewone huisvlieg en hebben een grijze tot bruine kleur met gouden haren. Deze vliegen hebben de neiging om in grote zwermen te vliegen, vandaar hun naam ‘clustervliegen’. Ze worden vaak aangetroffen in holle bomen, spouwmuren of onder dakpannen. Met name tijdens de herfst- en wintermaanden, waar ze beschutting zoeken tegen de kou en in winterslaap kunnen gaan. Deze vliegen verstoppen zich ook graag in de hoge punt van een gebouw (bijvoorbeeld een zolder). Met mooi weer, in het voorjaar, komen ze weer tevoorschijn.
Zijn clustervliegen gevaarlijk?
Over het algemeen worden clustervliegen niet beschouwd als gevaarlijk voor de menselijke gezondheid. Ze steken niet en dragen geen ziektes over zoals sommige andere vliegende insecten dat wel doen. Hun aanwezigheid kan wel overlast veroorzaken, want er bijna niets zo irritant als gezoem van een vlieg tijdens een rustig avondje op de bank. Clustervliegen in huis is iets wat u wilt voorkomen, vooral omdat ze in grote getalen komen.
Waarom komen clustervliegen in uw huis en tuin?
Clustervliegen hebben de neiging om gebouwen binnen te dringen op zoek naar beschutting tegen koude temperaturen. Tijdens de warmere maanden leven ze voornamelijk buiten, waar ze zich voeden met nectar en andere zoete stoffen. Zodra de temperaturen beginnen te dalen, zoeken ze hun weg naar binnen en verzamelen ze zich in grote groepen in zolders, muren, en andere verborgen ruimtes.
Hoewel clustervliegen op zichzelf geen directe schade aanrichten aan gebouwen of planten, kunnen ze wel overlast veroorzaken. Ze maken vlekken met hun ontlasting, kriebelen als ze op uw gezicht of lichaam landen en het zoemende geluid van zo’n zwerm vliegen is ook niet aangenaam.
Clustervliegen bestrijden
Het beste is natuurlijk voorkomen. Door te zorgen dat gaten en kieren worden dichtgemaakt, kunnen de vliegen uw woning niet binnendringen. Tochtstrippen of kit kunnen hierbij ook helpen. Er zijn verschillende mogelijkheden om clustervliegen te bestrijden. In de winter is het meest gemakkelijk, want als de vliegen in hun winterslaap zijn, kunt u ze gemakkelijk met de stofzuigen opzuigen. Gooi de zak dan wel zo snel mogelijk weg.
Als de vliegen actief zijn, in de lente en zomer, moet u helaas wel bestrijden om ervan af te komen. Ze zijn met zoveel en planten zich ook nog eens heel snel voort. Om de overlast te beperken, kunt u een vliegenlamp gebruiken. Ze vliegen tegen de warme lamp en worden dan geëlektrocuteerd. Ruim de dode vliegen wel zo snel mogelijk op. Ook vliegenstrips kunnen een goede oplossing zijn. Die plakstrips worden opgehangen in de ruimte waar de vliegen zich voornamelijk bevinden. De insecten vliegen er tegenaan en komen niet meer los van de strip, waardoor ze doodgaan.
Kelholt inschakelen in de strijd tegen clustervliegen
U kunt er natuurlijk in eerste instantie voor kiezen zelf actie te ondernemen, bijvoorbeeld met de tips hierboven. Nog beter is even contact opnemen met Kelholt Plaagdier Beheersing.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor bestrijding van deze kleine lastpakjes. Welke mogelijkheid geschikt is, hangt af van de plaats, de situatie, de omvang van de plaag, etc. Garrit komt daarom eerst de boel inspecteren en mocht het nodig zijn, gaat hij aan de slag met bestrijdingsmiddelen en een vernevelaar. Lees hier meer over zijn werkwijze.
Vragen over clustervliegen?
Heeft u vragen over clustervliegen of ervaart u overlast? Wij helpen u graag van uw overlast af, met zo weinig mogelijk schade aan natuur en dier. Neem gerust contact met ons op.