Houtwormen zijn de larven van verschillende soorten houtborende kevers, zoals de gewone houtwormkever, de bonte knaagkever en de grote houtwormkever. Deze insecten leggen hun eitjes in hout. Hier komen larven uit die zich voeden met het hout, waardoor gangenstelsels ontstaat. Dit proces kan aanzienlijke schade veroorzaken aan uw houten structuren en meubelen.
Houtwormen in uw gebouw of huis kunnen dus voor heel wat schade zorgen. De insecten voeden zich met de cellulose in het hout. De aanwezigheid van houtwormen wordt meestal (te) laat opgemerkt. Dit kan grote gevolgen hebben en zelfs leiden tot instorting van trappen, vloeren en houten balken. Zelfs complete houten constructies kunnen verpulverd worden. Heeft u veel houten meubilair is huis of bepaalde (dragende) houten constructies in uw pand? Dan is het goed opletten geblazen!
Hoe ziet een houtworm eruit?
Zoals gezegd is een houtworm de larve van verschillende soorten houtkevers. Ze zijn meestal wit of crèmekleurig. Hun lichaam is langwerpig en wordt aan de uiteinden smaller. Het lichaam is bedekt met kleine haartjes en ze hebben zes hele kleine pootjes aan de voorkant van hun wormlichaam. De grootte van de houtwormlarve is afhankelijk van de wormsoort, maar ze zijn meestal ongeveer tussen de 2 en 5 millimeter lang. U zult niet gauw een houtwormlarve kunnen bewonderen omdat ze zich vaak diep binnenin het hout bevinden. Maar soms kunt u ze op de grond aantreffen als ze uit het hout komen om te verpoppen.
Houtwormen herkennen
Hoe herken je aanwezigheid van houtwormen in uw houten objecten? Het herkennen van houtwormen kan lastig zijn, maar er zijn enkele duidelijke tekenen:
- Kleine gaatjes in het hout: de aanwezigheid van kleine ronde gaatjes met een diameter van 1-2 mm is een duidelijk symptoom. Dit zijn de uitvliegopeningen van de volwassen kevers.
- Boormeel: heel fijn zaagsel (boormeel genoemd) kan rond deze gaatjes verschijnen. Dit is het tastbare en zichtbare resultaat van de ijverige larven die zich dwars door het hout boren. Het ontdekken en herkennen van zaagsel van de houtworm is een belangrijke stap in de bestrijding van houtwormen.
- Houtschade: als je verzwakkingen, breuken en verkruimelingen van het hout kunt zien, is er sprake van een ernstige houtwormplaag.
Behandelen en bestrijden van houtwormen
Het bestrijden van houtwormen is beslist nodig om verdere schade te voorkomen. Traditioneel worden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar zoals u weet vermijdt Kelholt dit soort middelen maar al te graag. Wij gebruiken een bestrijdingsmiddel op waterbasis, op dit moment het minst milieubelastende middel op de markt.
Wanneer wat te doen tegen houtwormen?
Houtwormen komen tevoorschijn wanneer de tempraturen rond de 20 graden liggen. De volwassen kevers zijn actief in de lente en zomer en leggen hun eitjes in die periode. Maar wij bestrijden ze dan niet gelijk. Wij doen dit meestal na de zomerperiode. Dan hebben we meer zicht op de exacte plekken waar ze zich schuilhouden.
Hoe helpt Kelholt Plaagdier Beheersing u van de houtwormen af?
Uiteraard komt Garrit eerst even bij u langs om de situatie te bekijken. Om de houtworm te verdrijven behandelen wij alle hout in de ruimte – dus ook de ogenschijnlijk onaangetaste delen – met een bestrijdingsmiddel op waterbasis. Daarbij moet u rekenen op ten minste 24 uur ventilatietijd. Gedurende die 24 uur mag niemand de behandelde ruimte betreden; u niet, maar ook eventuele huisdieren niet.
Zodra het hout volledig droog is, kunt u de ruimte weer in gebruik nemen. Gegarandeerd zónder gezondheidsrisico’s. Na behandeling blijft het bestrijdingsmiddel minimaal 10 jaar werkzaam. Wij geven 10 jaar garantie op deze houtwormbehandeling.
Vragen over houtworm?
Heeft u vragen over houtworm? Wij helpen u graag van uw overlast af, met zo weinig mogelijk schade aan natuur en dier. Neem gerust contact met ons op.