Wat is de grootste hobby van de mol? Graven! In hun ondergrondse zoektocht naar eten (zoals regenwormen, slakken, maden en duizendpoten) graven mollen indrukwekkende gangenstelsels. De grond die ze weggraven, duwen de mollen naar boven. Zo ontstaan de ontsierende molshopen in uw tuin en gazon. Heeft u last van mollen in de tuin? Schakel dan Kelholt Plaagdier Beheersing in voor passende weringsmaatregelen.
De mol is een klein, slechtziend maar goedhorend diertje dat onder de grond leeft. Het kleine zoogdier behoort tot de familie Talpidae. Mollen komen vooral voor in weilanden, bossen en tuinen en ze zijn vooral bekend (of berucht) vanwege de molshopen die ze creëren. In de natuur dragen mollen bij aan het ecologische evenwicht door insecten en larven te eten en dus te bestrijden. Maar wanneer ze zich in tuinen vestigen, worden ze al snel gezien als plaagdieren die schade aanrichten.
Mollen zijn goed aangepast aan het leven onder de grond. Met hun cilindrische lichamen, kleine ogen en grote graafklauwen zijn ze perfect uitgerust voor tunnelgraven. Ze hebben een uitstekend gehoor en kunnen trillingen in de grond detecteren, waardoor ze behendig zijn in het vinden van prooien en gevaren.
In Nederland zijn mollen geen beschermde diersoort. Dit betekent dat er geen wettelijke belemmeringen zijn voor het beheersen van mollenpopulaties.
Uw tuin is de ideale omgeving voor mollen
Ondanks hun nut in de natuur, kunnen mollen behoorlijk overlast veroorzaken in uw tuin of gazon. Tuinen bieden een perfecte omgeving voor mollen vanwege de overvloed aan voedselbronnen, waaronder wormen en insecten die zich in de grond bevinden. Bovendien biedt de losse, goed doorlatende grond in tuinen een uitstekende structuur voor het graven van tunnels en nesten. De aanwezigheid van molshopen is vaak het eerste en meest duidelijke teken dat mollen zich in de tuin hebben gevestigd.
Schade door de mol in de tuin
Hoewel mollen in de natuur waardevol zijn, kunnen ze in tuinen aanzienlijke schade veroorzaken. Het graven van tunnels kan de wortels van planten beschadigen, wat resulteert in verminderde groei en kwetsbaarheid voor ziekten. Daarnaast kunnen molshopen het gazon ontsieren en zorgen voor een oneffen oppervlak dat gevaarlijk kan zijn voor spelende kinderen. Molshopen in het gazon zijn bovendien onhandig bij het maaien van het gras.
Zelf aan de slag tegen mollen
Wilt u zelf aan de slag om de mollenplaag in uw tuin te beheersen? De optie die het minste van uw tijd en energie vraagt, is simpelweg wachten tot de mol klaar is met graven. Als zijn gangenstelsel klaar is, wordt het graven minder en neemt het aantal molshopen af. Hiervoor heeft u echter wel wat geduld nodig.
Commerciële partijen spelen graag in op uw wens om de mol te verjagen. Er zijn bijvoorbeeld ultrasonische apparaten op de markt, die geluidsgolven uitzenden om de mol te ontmoedigen terug te komen. Onze ervaring is dat deze apparaten hun werk niet goed doen. Weggegooid geld dus. Een andere methode is het vangen van mollen met korven en de gevangen mol ergens anders vrijlaten. Ook hier staan wij niet achter, omdat deze methode erg stressvol is voor de mol. De mol kan door de stress komen te overlijden of worden vrijgelaten in het territorium van een andere mol. Dat mondt uit in een vechtpartij, waarbij er één alsnog sterft.
Ga in ieder geval onder geen beding aan de slag met carbid, glasscherven of benzine. De problemen worden alleen maar groter, omdat de mol extra gangen gaat graven. Bovendien belast u daarmee onnodig het milieu en de natuur.
Als u een mol weet te verjagen, is de kans helaas groot dat zijn territorium door een andere mol wordt ontdekt en bezet. Uw tuin is blijkbaar aantrekkelijk voor mollen en het vertrek van de één betekent dan vaak de komst van de ander.
Een plaagdierbeheersbedrijf inschakelen tegen mollen
In sommige gevallen kunt of wilt u de problemen niet zelf oplossen. Een plaagdierbeheersbedrijf kan dan uitkomst bieden. Bijvoorbeeld wanneer de populatie groot is en aanzienlijke schade veroorzaakt. Garrit van Kelholt Plaagdier Beheersing kan de situatie goed beoordelen en een passende oplossing bieden.
Kelholt Plaagdier Beheersing biedt u twee mogelijkheden om de overlast door mollen te verminderen. De eerste optie is dat Garrit aan de slag gaat om de mollen te vinden. Hiervoor komt hij drie keer langs. Eerst om de situatie te bekijken en klemmen te plaatsen. Vervolgens worden de klemmen bij het tweede bezoek gecontroleerd en herplaatst. Tijdens het derde en laatste bezoek worden de klemmen nogmaals gecontroleerd en vervolgens verwijderd.
Een andere mogelijkheid is dat u zelf de strijd aan gaat met de mol, na een korte workshop door Garrit. Dan leert u de mol kennen en opsporen, weet u hoe de klemmen moeten worden gebruikt en ontvangt u van Kelholt 5 klemmen, 1 voelstaaf en 5 markeervlaggen. Na deze workshop bent u prima zelf in staat om de mol te vangen.
Snel minder overlast
Nadat Kelholt Plaagdier Beheersing stappen heeft ondernomen om de mollen te verwijderen, zou de overlast aanzienlijk moeten verminderen. Het is helaas mogelijk dat een andere mol zijn intrek neemt in het gangenstelsel en u opnieuw overlast ervaart.
Heeft u vragen over de mol of ziet u molshopen in uw gazon? Wij helpen u graag van uw overlast af, met zo weinig mogelijk schade aan natuur en dier. Neem gerust contact met ons op!