Steenmarters in en om huis: wat te doen?

december 22, 2023

Steenmarters: die diertjes met hun pientere kop en pluizige vacht zien er heel schattig uit. Toch kunnen deze nachtdieren voor behoorlijk wat overlast zorgen in en om uw huis en zelfs schade aanrichten. Als u vermoedt dat u overlast ervaart door een steenmarter, dan is het belangrijk om Kelholt Plaagdier Beheersing in te schakelen voor passende weringsmaatregelen.

De steenmarter, ofwel de Martes foina, is een kleine marter die veel voorkomt in Europa en dus ook in Nederland. Ze worden gemiddeld zo’n 50 tot 60 centimeter lang, inclusief hun pluimstaart, en wegen tussen de 0,7 en 1,5 kilogram. Steenmarters hebben een bruine vacht en een karakteristieke witte vlek op de keel. In ons land is de steenmarter een beschermde diersoort.

Deze nachtdieren zijn omnivoren en voeden zich met een gevarieerd dieet, waaronder muizen en ratten, maar bijvoorbeeld ook vruchten, eieren, vogels en insecten. Net wat er in zijn omgeving voorhanden is. De steenmarter is niet gevaarlijk voor de mens. Maar als de steenmarter zich eenmaal toegang heeft verschaft tot uw huis, kan hij wel voor overlast zorgen. Iedereen kent wel iemand wiens auto is beschadigd door steenmarters.

Waarom komen steenmarters graag in huizen en tuinen?

Steenmarters hebben verschillende redenen om menselijke bewoonde gebieden binnen te dringen. Ze worden aangetrokken door de voedselbronnen in en rondom huis, zoals vuilnisbakken, (voer van) huisdieren en insecten. In de wintermaanden zoeken steenmarters warme en beschutte plekken om te nestelen. Ze kunnen zich dan verschuilen in schuren, garages, onder de dakpannen en zelfs in auto’s. In de lente en zomer zoeken steenmarters geschikte locaties om te nestelen en jongen groot te brengen, wat ook in uw huis of tuin kan zijn.

Schade door steenmarters

Hoewel steenmarters er schattig uitzien, kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten aan uw huis, tuin en eigendommen.

  • Steenmarters kunnen ’s nachts geluidsoverlast veroorzaken door te krabben, te krijsen of rond te rennen.
  • Ze kunnen uw zolder, dak, goot of andere nestplaatsen bevuilen met uitwerpselen en urine. Dat veroorzaakt onaangename geuren en soms zelfs gezondheidsproblemen.
  • Steenmarters kunnen o.a. elektrische bedrading, auto-onderdelen, isolatie en dakbedekking beschadigen als ze nestmateriaal verzamelen of bouwen.
  • Vernietigen van de tuin. In de tuin kunnen steenmarters schade aanrichten door te graven en te wroeten, wat uw planten en gazon kan beschadigen.

Zelf aan de slag om steenmarters te weren

De steenmarter is in Nederland een beschermde diersoort. De steenmarter mag hier niet worden gedood, verwond, gevangen of daartoe opgespoord, opzettelijk verontrust of in bezit gehouden worden. De steenmarter is een diertje dat overlast kan veroorzaken, maar eigenlijk prima kan samenleven met de mens. Mits u de juiste maatregelen treft. Hoe dan?

Allereerst is het van belang om te zorgen dat uw huis goed is afgesloten en dat er geen gemakkelijke toegang is voor marters. Vul openingen en gaten in uw woning of ander gebouw dus goed op. Laat geen voedselresten in de tuin of in open containers achter, want dit kan erg aantrekkelijk zijn voor steenmarters. Verminder dekking en schuilplaatsen in de tuin door rommel en onnodige spullen op te ruimen.

Als deze stappen niet werken of als de overlast te groot wordt, is het tijd om professionele hulp in te schakelen.

Een plaagdierbeheersbedrijf inschakelen tegen steenmarters

Als u vermoedt dat de overlast die u ervaart, wordt veroorzaakt door steenmarters, is het verstandig om Kelholt Plaagdier Beheersing in te schakelen. Doe dit zeker wanneer de steenmarters agressief gedrag vertonen of een bedreiging vormen voor mensen of huisdieren. Wij beschikken over de kennis, ervaring en gereedschappen om steenmarters op een humane manier te verwijderen en verdere overlast te voorkomen.

Garrit komt eerst bij u langs om de situatie bekijken, zodat hij kan vaststellen of het daadwerkelijk om een steenmarter gaat – en waarom die zo nodig bij u moest komen wonen. Eventueel plaatst hij een wildcamera. Vervolgens adviseert hij wat u het beste kunt doen en beveelt hij indien nodig een weringsmethode aan die wel goed werkt.

Snel minder overlast door steenmarter

Nadat Kelholt Plaagdier Beheersing stappen heeft ondernomen om de steenmarters te weren, zou de overlast aanzienlijk moeten verminderen. Het is helaas mogelijk dat marters terugkeren of dat een nieuwe marter probeert binnen te dringen. Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van steenmarters, zodat u snel kunt handelen als er opnieuw overlast optreedt.

Heeft u vragen over steenmarters of ervaart u overlast door een steenmarter? Wij helpen u graag van uw overlast af, met zo weinig mogelijk schade aan natuur en dier. Neem gerust contact met ons op!