Buxusmotten en buxusrupsen

Buxusmotten en -rupsen. Als u de buxus in uw tuin liefheeft, kunt u ze ongetwijfeld wel schieten. Figuurlijk dan.

Buxusmotten en buxusrupsen

De buxusmot is een witte vlinder met een donkere rand langs de vleugels en een spanwijdte van ongeveer 4 centimeter. Een wolfje in schaapskleertjes, dat u liever niet in uw buxushaag wilt zien. Want hoewel de buxusmot maar een dag of acht leeft, legt een vrouwtje tot wel 500 eitjes – waar die beruchte buxusrupsen uit komen. En die vreten uw haag in een mum van tijd kaal.

In principe herstelt de buxus uit zichzelf weer, mits u ervoor zorgt dat uw buxus niet opnieuw wordt opgegeten. U moet dus van de buxusrupsen en -motten af.

Eikenprocessierups

In mei, juni en juli is de eikenprocessierups actief op veel eiken. De eikenprocessierups verliest kleine haartjes, die klachten kunnen veroorzaken zoals jeuk en irritatie aan ogen en luchtwegen. Ziet u zo’n rups of vermoedt u een nest? Wacht dan niet te lang en onderneem actie.

Wat moet u NIET doen?

Gebruik in geen geval gif om de buxusmot te bestrijden. Het gif is namelijk ook schadelijk voor vogels en andere insecten, zoals bijen en vlinders.

Wat moet u WEL doen?

Om schade aan uw buxus te voorkomen, is het van belang dat u vanaf mei goed oplet of u buxusmotten ziet. Als u ze dan signaleert, kunt u ervoor kiezen de rupsen en poppen met de hand uit uw struik te verwijderen. Kost tijd en moeite, maar is zeker effectief.

Nog beter is het dat u even contact opneemt met Kelholt Plaagdier Beheersing.

En wat doet Kelholt Plaagdier Beheersing dan?

Wij jagen buxusmotten en -rupsen als volgt uw tuin uit:

Begin mei hangen we feromonenvallen op. Deze trekken mannelijke motten aan, zodat die geen kans krijgen de vrouwtjes te bevruchten. Dat scheelt een hoop rupsen!

Vanaf eind mei wordt de eerste generatie rupsen geboren. Dan is het belangrijk dat u uw buxus wekelijks controleert op rupsen. Treft u ze aan? Dan komt Garrit zo snel mogelijk bij u langs om ze te bestrijden met een biologisch middel. Dit middel bestaat uit in water oplosbare bacteriën, die de darmwand van de rups aantasten waardoor ze sterven. Dit middel is dus niet schadelijk voor andere insecten of voor insectenetende vogels zoals de koolmees.

Kosten (richtprijs): vanaf € 75,-/10 meter

De eikenprocessierups bestrijden we met bevriezing, tot een hoogte van 5 meter. We voeren de bevroren rupsen ook voor u af. Heeft u een nest eikenprocessierupsen dat hoger zit dan 5 meter? Toch even bellen. Wie weet kunnen wij in uw specifieke situatie toch iets voor u betekenen.

Richtprijs eikenprocessierups: € 150,-/nest