Knaagdieren: muizen en ratten

Hoe gastvrij u ook bent, muizen en ratten houdt u liever buiten de deur. En terecht, want deze knagers richten niet alleen veel schade aan met hun voortdurende geknaag, ze verspreiden ook ziektes.

Dit is de muis

De muis die het meest voorkomt in Nederland, is de huismuis. De huismuis is ongeveer 7 tot 10 centimeter lang, met een grijzige tot soms lichtbruine vacht en een lange staart. De muis plant zich razendsnel voort; zes jongen per worp en die jongen zijn al na een paar weken zelf ook geslachtsrijp. Muizen eten alles – van de kruimels in uw keukenkastjes tot hun eigen uitwerpselen – maar omdat hun voortanden blijven doorgroeien, knagen ze ook graag aan uw meubilair, apparatuur of elektriciteitskabels.

Dit is de rat

De bruine rat, ook wel rioolrat genoemd, is één van de meest verspreide – en meest gehate – zoogdieren ter wereld; hij komt nagenoeg overal voor. Als het maar vochtig en niet te warm is, en als er iets te drinken en te eten is, dan heeft de bruine rat het naar zijn zin. Niet zo gek dus dat hij graag in de buurt van mensen is. Ook bij agrarisch bouwland en in het riool wordt hij vaak gesignaleerd. Bruine ratten worden ongeveer 22 tot 30 cm lang en hebben een kale staart met veel ringen. Ze kunnen goed zwemmen, duiken, springen en klimmen. En knagen.

De muis en de rat in de natuur

De muis vervult een belangrijke functie in de natuur – vooral als voedsel voor roofvogels en roofdieren. Er bestaan verschillende soorten muizen, zoals de huismuis, spitsmuis en woelmuis. Veel soorten muizen eten graag insecten zoals muggen. Wist u dat sommige muizensoorten zelfs een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van paddenstoelen, zoals truffels?

De rat is een zeer intelligent en sociaal dier, met een uitstekend geheugen, richtingsgevoel en reukvermogen. Ratten kunnen zelfs worden getraind om mijnen op te sporen. Verder is de rat een heerlijk maaltje voor marterachtigen, uilen en soms reigers.

Overlast door muizen en ratten

Als u muizen of ratten in en/of om het huis heeft, is het zaak daar zo snel mogelijk van af te komen. Ze bevuilen de boel met uitwerpselen en urine, ze vreten alles op wat ze tegenkomen en schromen daarbij niet verpakkingen, meubilair en kabels – en zelfs loden pijpen, hout, beton en aluminium – kapot te knagen. Bovendien komen ze nooit alleen, maar in gezelschap van virussen, bacteriën en parasieten. Die zijn niet alleen gevaarlijk voor uw gezondheid, maar ook voor die van uw eventuele huisdieren.

Wat moet u NIET doen bij overlast door muizen en ratten?

Gif strooien. Het is vaak het eerste wat bij mensen opkomt, maar dit is een bijzonder slecht idee. Muizen- en rattengif zijn slecht voor het milieu, voor andere dieren in en om het huis en voor uzelf, en vaak verre van effectief. Behalve met gif kunt u muizen en ratten ook proberen te bestrijden of verjagen met muizenvallen, rattenvallen, ultrasoon geluid en door ze levend te vangen. Echter, u bent geen expert op dit gebied, dus de kans dat u van uw overlast af komt, is klein.

Wat moet u WEL doen?

Gewoon even contact opnemen met Kelholt Plaagdier Beheersing. Een simpeler advies kunnen we u niet geven.

En wat doet Kelholt Plaagdier Beheersing dan?

Om muis en rat effectief te kunnen bestrijden en weren, willen we eerst weten waarom ze zo graag bij u willen wonen. Garrit komt daarom eerst de boel inspecteren.

Vervolgens bespreekt hij met u het plan van aanpak. Dit plan houdt rekening met allerlei factoren, zoals of u huisdieren en/of kinderen heeft. Het doel van onze aanpak is niet alleen het verjagen van deze knaaggrage gluiperds, maar vooral ook: voorkomen dat ze terugkeren.

Wij bieden de volgende mogelijkheden om muizen en ratten te vangen of (curatief) te bestrijden:

  • Levend vangen in kooien
  • Klemmen zetten
  • De nieuwste generatie biocide (vergif) gebruiken, zonder doorvergiftiging naar andere dieren, zoals honden, katten, uilen, etc. Dit gif is een niet-cumulatief/persistent bestrijdingsmiddel.

Richtprijs kosten: € 150,-.

Van welk plaagdier u ook last heeft, wij helpen u er graag van af.