Mollen

Mollen houden niet van mensen, maar mensen houden vaak ook niet van mollen. Ze helpen immers uw fraai aangelegde gazon of tuin binnen no-time om zeep, zonder dat u ze ooit betrapt. Toch is de mol een bijzonder nuttig dier.

Dit is de mol

De mol is een klein, slechtziend maar extreem goedhorend diertje dat onder de grond leeft. Een bijzonder zoogdier, dat slechts zelden wordt gezien. Wat hij het liefst doet? Graven. In zijn ondergrondse zoektocht naar eten (zoals regenwormen, slakken, maden en duizendpoten) graaft hij indrukwekkende gangenstelsels. Daar valt de beoogde prooi in, die de mol later oppikt als hij door de gangen patrouilleert. De aarde die de mol weggraaft, duwt hij naar boven, waardoor boven de grond molshopen ontstaan. De mol komt vooral voor in weilanden, bossen en tuinen.

De mol in de natuur

Ook al is de mol vooral berucht om de molshopen die hij achterlaat – vooral als dat in úw tuin is –, een mol in de tuin heeft absoluut ook voordelen. Zo eten ze bijvoorbeeld slakken en larven van bepaalde insecten. Het omwoelen van uw grond mag er dan misschien niet zo mooi uitzien, het houdt wel uw grond luchtig en verbetert de drainage. En de grond van een molshoop is uitstekend geschikt om planten op te kweken.

Overlast door mollen: de molshoop

Hoeveel molshopen één mol maakt, is per regio verschillend. In het voorjaar zijn er meer molshopen, omdat de mannetjes op zoek gaan naar vrouwtjes om mee te paren. Ook het weer is van invloed op het aantal en de grootte van de molshopen die een mol maakt; bij kou en droogte graaft een mol dieper om aan eten te komen. En dat betekent: méér grond boven de grond.

De strijd aangaan met de mol: ja of nee?

Als u een mol weet te verjagen, is de kans groot dat zijn territorium al snel door een andere mol wordt ontdekt en bezet. Uw tuin is blijkbaar aantrekkelijk voor mollen en het vertrek van de één betekent dan vaak de komst van de ander. U kunt ook wachten tot de mol klaar is met graven. Als zijn gangenstelsel klaar is, wordt het graven minder – en neemt het aantal molshopen dus af.

Wat moet u NIET doen bij molshopen

Er wordt veel onzin verkondigd over hoe je mollen het beste uit je tuin kunt verjagen. U heeft vast wel eens tips gekregen over het gebruik van carbid, glasscherven en benzine. Doe dit vooral niet! Uw problemen worden alleen maar groter, de mol gaat extra gangen graven en u belast het milieu en de natuur.

Wat moet u WEL doen bij overlast door mollen?

Als u vragen heeft of advies wilt over mollen, of als u besluit dat u de mol niet onbelemmerd zijn gang wilt laten gaan in uw tuin, neemt u contact op met Kelholt Plaagdier Beheersing.

En wat doet Kelholt Plaagdier Beheersing dan?

Wij bieden u twee mogelijkheden:

 • Optie 1: u laat uw mol aan ons over. Wij komen 3 keer bij u op bezoek:
  1) Wij bekijken de situatie en plaatsen klemmen.
  2) Wij controleren de klemmen en herplaatsen ze.
  3) Wij controleren de klemmen nogmaals en verwijderen ze.
  Kosten: € 150,-
 • Optie 2: u dealt met uw eigen mol, na een korte workshop door Garrit.
  De workshop:
  – U leert de mol kennen en opsporen.
  – U leert hoe u klemmen moet zetten.
  – U krijgt van ons 5 klemmen, 1 voelstaaf en 5 markeervlaggen.Na de workshop bent u zelf in staat de mol te vangen.
  Kosten: € 250,-