Overige kruipende en vliegende insecten

In en om het huis kunt u allerlei kruipende en vliegende insecten tegenkomen. Het ene insect is hooguit hinderlijk, het andere kan uw gezondheid ernstige schade toebrengen als u té gastvrij bent.

Mieren

Net voorjaar en wat marcheert daar door uw keuken? Precies, mieren. Eentje heeft ontdekt dat er bij u iets eetbaars te halen valt en voor u het weet heeft u een hele optocht in huis.Mieren zijn sociale insecten. Ze leven in groepen in grote wooncomplexen onder de grond, waarbij de koningin de baas is over de andere mieren: werksters, verkenners en voedselverzamelaars. Mieren communiceren via hun voelsprieten en met feromonen. Ze zijn alleseters, met een voorkeur voor zoetigheid. Mieren eten vooral bladluizen, waar ook lieveheersbeestjes gek op zijn. De mier is dan ook een geduchte vijand van het lieveheersbeestje.

Kakkerlakken

Bij het woord kakkerlak alleen al lopen bij veel mensen de rillingen over de rug. En terecht. Want kakkerlakken zijn bijzonder onhygiënische beestjes. Ze verspreiden virussen, bacteriën en schimmels op alles waar ze van eten en overheen lopen en kunnen dus schadelijk zijn voor uw gezondheid.Er bestaan veel verschillende soorten kakkerlakken, maar als u er in uw huis eentje tegenkomt, is dat waarschijnlijk een Duitse kakkerlak. Een bruine keverachtige, van ongeveer 10 tot 15 millimeter lang. Deze kakkerlak vliegt niet, maar kan wel bijzonder snel rennen. Hij houdt van een warme en vochtige omgeving.

Zilvervisjes en papiervisjes

Zilvervisjes danken hun naam aan hoe ze zich voortbewegen (als een vis) en hun zilverkleurige glans. Ze worden ongeveer 1 centimeter groot, hebben twee voelsprieten en aan hun achterlijf drie staartdraden. Zilvervisjes houden van warme, vochtige ruimtes, zoals badkamers en planten zich razendsnel voort.Papiervisjes lijken op zilvervisjes, maar zijn toch net even anders. Papiervisjes hebben lichaamsbeharing, zijn iets groter dan zilvervisjes en iets anders van kleur. Bovendien houden papiervisjes juist van een droge omgeving. Ze eten graag papier en karton, dus uw boeken en fotoalbums zijn niet veilig met papiervisjes in huis.

Vlooien

Vlooien zijn één van de bekendste plaagdieren. Bloeddorstige wezentjes, die het voorzien hebben op uw huisdier – en soms ook op uzelf. Ze verschuilen zich graag in honden- en kattenmanden, tapijt, kleding en kussens. Vlooien verspreiden zich snel. Eén vrouwtjesvlo legt per maand wel 1.500 eitjes. Als u volwassen vlooien ontdekt op uw huisdier, ligt uw woning geheid vol met eitjes, larven, poppen én poepjes van de vlo.
vlooi

Bedwantsen

De bedwants, de naam zegt het al, leeft in en rond uw bed. Bedwantsen zijn bruine insectjes van zo’n 5 millimeter groot, met 6 pootjes en een eivormig lijfje. Ze houden niet van licht en verstoppen zich overdag dan ook in de naden van uw matras, achter plinten, in kieren of in de lattenbodem van uw bed. Waar bedwantsen wel van houden is warmte, uitgeademde lucht én… uw bloed.

 

Een beet van een bedwants veroorzaakt rode bultjes die verschrikkelijk jeuken. Bedwantsen betreden uw huis vaak zonder dat u het weet, bijvoorbeeld omdat u ze ongemerkt meeneemt vanuit een hotel of vakantiewoning. Eén geruststelling: bedwantsen brengen geen ziektes over.

Vliegen

Er zijn verschillende soorten vliegen. De meestvoorkomende vlieg in Nederland is de huisvlieg. Die is zwart met donkerrode ogen en een gelig achterlichaam. De huisvlieg wordt gemiddeld 7 millimeter lang. Ook het fruitvliegje is – hoe klein ook – een beruchte vlieg. Maar wist u dat het fruitvliegje genetisch sterke overeenkomsten vertoont met de mens?Een vliegenplaag in uw directe leefomgeving is niet alleen storend, maar vormt ook een risico voor uw gezondheid. Vliegen zitten op rottende voedselresten, hondenpoep, mesthopen en andere viezigheid. En ze schromen niet om de bacteriën die ze daaruit oppikken mee te nemen naar uw huis. Fruitvliegjes kunnen voor de mens geen kwaad, maar tasten wel uw fruit en ander voedsel aan.

Overlast door kruipende en vliegende insecten

Van welke kruipende of vliegende insecten u ook last heeft, u kunt overal op internet informatie vinden over hoe u zelf kunt proberen de overlast te verhelpen of te verminderen. Met eenvoudige huis-tuin-en-keukenoplossingen komt u vaak al een heel eind.

Wat moet u NIET doen bij overlast door deze kruipende en vliegende insecten?

Gif strooien. Het is vaak het eerste wat bij mensen opkomt, maar dit is een bijzonder slecht idee. Gif is slecht voor het milieu, voor andere dieren in en om het huis en voor uzelf, en vaak verre van effectief. Realiseer u dat u geen expert bent op dit gebied, dus de kans dat u van uw overlast af komt is klein.

Wat moet u WEL doen?

U kunt er natuurlijk in eerste instantie voor kiezen zelf actie te ondernemen, bijvoorbeeld met de tips die u overal vindt op internet. Maar nóg beter is het even contact op te nemen met Kelholt Plaagdier Beheersing.

En wat doet Kelholt Plaagdier Beheersing dan?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor bestrijding van deze kleine lastpakjes. Welke mogelijkheid geschikt is, hangt af van de plaats, de situatie, de omvang van de plaag, etc. Garrit komt daarom eerst de boel inspecteren.

 

Daarna kan hij bijvoorbeeld het volgende voor u doen:

 

  • Lokdozen met feromonen of gelvallen plaatsen
  • Biologisch bestrijdingsmiddel toepassen, bijvoorbeeld met een vernevelaar of diatomeeënaarde

 

Kosten: vanaf € 250,-   Richtprijs mieren: € 150,-