Bedwantsen zijn die kleine, vervelende beestjes met hun platte lichamen en bruinrode kleur zijn de nachtmerrie van elke reiziger. Hoewel ze er onschuldig uitzien, kunnen bedwantsen voor veel overlast zorgen. Heeft u na uw vakantie jeukende bultjes of kleine bloedvlekjes op uw lakens ontdekt? Dan kan het zijn dat u onbedoeld een paar bedwantsen hebt meegenomen. In deze blog leggen we uit wat bedwantsen zijn, hoe je bedwantsen herkent en wat je kunt doen om bedwantsen te bestrijden.
Wat zijn bedwantsen?
Bedwantsen (Cimex Lectularius) komen over de hele wereld voor. Het zijn parasieten van warmbloedigen die in gebouwen leven en zich meestal met het bloed van de mens voeden. Als bedwantsen in grote aantallen aanwezig zijn, bijvoorbeeld in een slaapkamer, ruik je een karakteristieke zoetige geur door een olieachtige vloeistof die ze afscheiden. Bedwantsen worden vaak ten onrechte wandluizen genoemd. Ze zijn geen luizen en kunnen niet vliegen, maar ze kunnen wel snel lopen tegen wanden en plafonds.
Uiterlijk van bedwantsen
Een volwassen bedwants heeft een sterk afgeplat, ovaalvormig lichaam. Bedwantsen zijn roodbruin van kleur en kunnen tussen de 4,5 en 9 mm lang zijn. Als bedwantsen kort tevoren een bloedmaaltijd hebben genomen, zijn ze donkerrood en is hun achterlijf gezwollen.
Ontwikkeling van bedwantsen
Bedwantsen ondergaan een onvolledige gedaanteverwisseling, wat betekent dat ze drie stadia doorlopen: ei, nimf en adult. De jonge bedwantsen zien er bij de geboorte bijna hetzelfde uit als de volwassen insecten. De eitjes worden vastgeplakt aan kieren van meubels, bedstellen, wanden en kledingstukken. Bij kamertemperatuur komen de eitjes na 15 tot 22 dagen uit, en na ongeveer anderhalve maand zijn de jonge bedwantsen volwassen.
Leefwijze van bedwantsen
Bedwantsen komen vooral voor in slaapvertrekken. Ze hebben eenmaal per 8 dagen een bloedmaaltijd nodig, die ze ’s nachts bij mensen halen. Na hun bloedmaaltijd verbergen bedwantsen zich weer, bijvoorbeeld onder losliggende vloerkleedjes, in spleten en kieren in wanden en meubels, en in bedden en matrassen. Bedwantsen verspreiden zich via scheuren en naden in muren, doorvoeropeningen van leidingen, en via bagage en gebruikt meubilair.
Hinder door bedwantsen
Een bedwants veroorzaakt bij de gastheer een jeukende huidirritatie die na enkele dagen gepaard kan gaan met zwellingen. Bij herhaalde steken kunt u zich onwel gaan voelen. Theoretisch kunnen bedwantsen ziektekiemen verspreiden, maar duidelijke voorbeelden hiervan zijn niet bekend.
Wat te doen als je bedwantsen hebt?
Als je vermoedt dat je bedwantsen hebt, is het belangrijk om snel te handelen:
– was beddengoed op hoge temperatuur.
– stofzuig je matras, bedframe en alle omliggende gebieden grondig. Gooi de stofzuigerzak meteen weg.
– overweeg om speciale bedwantsenhoezen voor je matras en kussens te gebruiken.
– schakel professionele hulp in. Bedwantsen zijn moeilijk te bestrijden zonder professionele hulp. Kelholt plaagdier beheersing biedt effectieve en duurzame oplossingen.
Bedwantsen of vlooien?
In de praktijk hebben we gemerkt dat mensen vaak vlooienbeten van de welbekende vlo verwarren met bedwantsenbeten. Beide beten kunnen jeukende, rode bultjes veroorzaken, maar er zijn enkele verschillen:
- Bedwantsenbeten verschijnen vaak in een rechte lijn of cluster, terwijl vlooienbeten meer willekeurig zijn verspreid.
Waarom Kelholt Plaagdier Beheersing inschakelen voor bedwantsenbestrijding?
Bedwantsen zijn hardnekkige beestjes die lastig zelf te bestrijden zijn. Bij Kelholt Plaagdier Beheersing beschikken wij over de juiste kennis, ervaring en middelen om bedwantsen effectief te bestrijden. Onze expert, Garrit, komt eerst bij u langs om de situatie te beoordelen en vast te stellen of het daadwerkelijk om bedwantsen gaat, of misschien om iets anders zoals vlooien. Garrit voert een grondige inspectie uit en stelt een gepersonaliseerd behandelplan op.
Snel van uw bedwantsenoverlast af
Na de behandeling door Kelholt Plaagdier Beheersing zou de overlast door bedwantsen aanzienlijk moeten verminderen. Bedwantsen zijn echter moeilijk te bestrijden en vaak is een tweede behandeling nodig om volledig van de plaag af te komen. Let dus goed op en blijf alert op tekenen van bedwantsen om een herbesmetting te voorkomen.
Heeft u vragen over bedwantsen of ervaart u overlast door bedwantsen? Wij helpen u graag van uw overlast af, met zo weinig mogelijk schade aan natuur en dier. Neem gerust contact met ons op!