Meelwormen, torren, mijten en motten: deze kleine beestjes zijn allesbehalve welkom in uw voorraadkast. Ze kunnen uw voedselvoorraden besmetten en voor veel ongemak zorgen. In deze blog bespreken we wat deze beestjes zijn, hoe u ze kunt herkennen en welke stappen u kunt nemen om ze te bestrijden.
Wat zijn meelwormen, torren, mijten en motten en hoe herken je ze?
Meelwormen zijn de larven van de meeltor, een keversoort die vaak voorkomt in opgeslagen graanproducten. Ze zijn geelbruin van kleur en kunnen tot 30 mm lang worden. Je hebt ze misschien weleens gezien in vogelvoer.
Torren zijn volwassen kevers die uit de larven van meelwormen ontstaan. Ze zijn donkerbruin tot zwart van kleur en ongeveer 12 mm lang. Torren leggen hun eitjes in voedselvoorraden, waaruit nieuwe larven ontstaan.
Mijten zijn microscopisch kleine spinachtigen die vaak voorkomen in vochtige en stoffige omgevingen. Voedingsmiddelen waarin zich mijten hebben ontwikkeld, krijgen een karakteristieke muffe geur en een smaak die ze minder geschikt maakt voor menselijke consumptie. Met het blote oog lijken meelmijten op “levende” bleke stofdeeltjes, maar onder de microscoop ziet men pas dat het spinachtigen zijn.
Vruchtmotten, ook wel voedselmotten of meelmotten genoemd, zijn kleine motten die hun eitjes leggen in voedselvoorraden. De larven van deze motten voeden zich met graanproducten, noten, gedroogd fruit en andere droge voedingsmiddelen. Vruchtmotten kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan opgeslagen voedsel.
Hoe herken je meelwormen, torren, mijten en motten?
Het is belangrijk om deze beestjes snel te herkennen om verdere besmetting te voorkomen. Hier zijn enkele tekenen waar u op moet letten:
- Meelwormen: Gele tot bruine larven die zich bewegen in meel, granen of andere droge voedingsmiddelen.
- Torren: Donkerbruine tot zwarte kevers die zich vaak verstoppen in voedselverpakkingen.
- Mijten: Kleine, witte of grijze puntjes die bewegen, vaak zichtbaar op oppervlakken of in voedselproducten.
- Motten: Kleine motten die rondvliegen in de keuken of voorraadkast, en kleine, witte larven in voedselvoorraden.
Als u vermoedt dat uw voedsel is besmet met meelwormen, torren, mijten of motten, is het belangrijk om snel te handelen:
- Inspecteer alle voedselvoorraden**: Controleer uw voorraadkast grondig en verwijder alle aangetaste producten. Besmetting vindt vaak plaats in oude honden- of kattenvoer, oude bloem (zoals de overgebleven oliebollenmix van vorig jaar), en graanproducten.
- Maak de kast schoon: Reinig de kast grondig met een mengsel van water en azijn om eventuele eitjes of larven te verwijderen.
- Houd de omgeving droog: Zorg voor een droge en schone omgeving om mijten en andere ongedierte te ontmoedigen.
Preventie van ongewenste gasten in uw voedsel
Voorkomen is beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om ongewenste gasten in uw voedsel te voorkomen:
- Gebruik luchtdichte containers: Dit voorkomt dat ongedierte toegang krijgt tot uw voedselvoorraden.
- Controleer regelmatig: Inspecteer uw voorraadkast regelmatig op tekenen van ongedierte
- Maak regelmatig schoon: Houd uw keukenkastjes schoon en vrij van kruimels en gemorste etenswaren.
- Koop in kleine hoeveelheden: Koop alleen wat u nodig heeft en voorkom langdurige opslag van voedselproducten.
Als bovengenoemde tips niet hebben gewerkt en u heeft nog steeds last van deze ongewenste gasten, neem dan contact op met Kelholt Plaagdier Beheersing. Er zijn verschillende methoden om deze kleine plaaggeesten te bestrijden. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van de locatie, de situatie en de omvang van de plaag. Daarom komt Garrit eerst de situatie inspecteren.
Na de inspectie kan hij bijvoorbeeld de volgende maatregelen nemen:
- Lokdozen met feromonen of gelvallen plaatsen
- Biologische bestrijdingsmiddelen toepassen
- Bestrijding met biociden
De kosten voor deze diensten beginnen vanaf € 250,-.
Heeft u vragen over ongewenste gasten in uw voedsel of ervaart u overlast door meelwormen, torren, mijten of motten? Wij helpen u graag van uw overlast af, met zo weinig mogelijk schade aan natuur en dier. Neem gerust contact met ons op!